citati iz biblije
Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!

(Psalam 37:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA TRAVANJ 2009.

GODINA VI - BROJ 4 (54)


Ljubite Ga i vjerujete u Njega iako ga ne vidjeste


    Konkretni argument uskrsnuća ostaje prazan grob. Isus se kroz 40 dana ukazuje apostolima, tješi ih i hrabri, pokazuje i dokazuje da je živ, a potom uzlazi k Ocu nebeskom. Bog od čovjeka traži vjeru, na neviđeno, predanje u nedokazano: zakoračiti naprijed iako nam nije jasno predočeno kako i što. Bog traži bezuvjetno predanje i pouzdanje u njega. Tek tada se ostvaruju njegova obećanja i to može svjedočiti samo onaj tko je to iskusio.

    Vjera se shvaća odveć površno, olako i jednostavno. Ona je zapravo vrlo zahtjevna. Čovjek koji vjeruje prepušta se Bogu usprkos nedostatku dokaza. Vjera od nas zahtjeva da joj sve drugo podčinimo. I prva njezina posljedica je predanje Bogu. Prihvaćamo od Boga sve što mi život donese, pa bile to i kušnje najrazličitije vrste. Tada se ostvaruju plodovi uskrsnuća: MIR - OPROŠTENJE - RADOST. Tko ih nije iskusio nije do kraja povjerovao, nije se Gospodinu predao, nije s apostolom Tomom priznao: GOSPODIN MOJ I BOG MOJ!

    Prepoznajemo li se kao takvi - ili i dalje pitamo i sumnjamo. Krist je tu, uvjerimo se - među nama - u lomljenju Kruha sa svojim uskrslim Tijelom koje nam daje za jelo.

    Isus izriče posebno blaženstvo: Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju! Njihova je nagrada još sigurnija, ljudski rečeno: još veća. Bog obećava biti s takvima. Blaženstvo znači sreću koja ničim ne može biti ugrožena.

    Uskrsni blagdani pozivaju na rast u vjeri i predanju Bogu. Možemo ih proživjeti i kao poziv na preispitivanje svoga života: «Na što se u životu doista mogu osloniti?». Znanost, razum, tehnika, pravo, moje osobne snage… ili je ipak Kristovo uskrsnuće iznad svega toga? Ma kako izgledalo nevjerojatno i čudesno Kristovo uskrsnuće puno je ozbiljniji oslonac od svega navedenoga. Sva naša vjera stoji i pada s vjerom u Kristovo Uskrsnuće, ono nam omogućuje da svoj život vidimo u ozračju neba, u perspektivi vječnosti. Tada sav naš život možemo sagledati u posve novom svjetlu i posve drugačijim «bojama».> 5. travnja – CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18h - u Hreljinu sv. misa u 12 h
- u 15 h Križni put na ogulinskoj Kalvariji
> Velika subota,11. travnja USKRSNO BDIJENJE – u 21h    ISPOVIJED – Veliki ponedjeljak, 6. travnja u 17 sati i na Veliku subotu, 11. travnja u 10 sati bit će mogućnost svete ispovijedi s više svećenika na raspolaganju. Ostale dane, pola sata prije večernje mise, dakle od 18 sati. Na Veliki petak i Veliku subotu prije obreda neće biti ispovijedi.V A Z M E N O    T R O D N E V LJ E


9. travnja 2009.
VELIKI ČETVRTAK - MISA VEČERE GOSPODNJE u 18.30 sati i nakon mise kratko bdjenje s Isusom u Getsemaniju
Večer zajedništva i poziva na bratsku ljubav


    Kod ovog misnog slavlja slavimo posljednju Isusovu večeru. Pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekada pozvao svoje apostole. Za vrijeme te večere Isus je izgovorio veliku zahvalnu molitvu vazmene večere: Nema zajedništva bez zahvaljivanja Bogu, bez iskazivanja hvale njemu, stvoritelju i spasitelju. Tom prigodom Isus je više puta uputio svojim apostolima ove riječi: Ljubite jedan drugoga kao što sam ja ljubio vas!


10. travnja 2009.
VELIKI PETAK - OBREDI VELIKOG PETKA u 17 sati:

Služba Riječi - Sveopća molitva
- Klanjanje križu - Sveta Pričest

    Današnji darovi – milostinja - idu za uzdržavanje Svetog Groba u Jeruzalemu. – Bogoslužje u čast križu zamjenjuje sakramentalno slavlje Kristove žrtve. Nema ulazne pjesme. Svećenici se prostiru pred oltarom. Pokajnički čin svi obavljaju u šutnji. Priznajemo Bogu svoje grijehe ali i grijeh cijelog svijeta koji je prouzrokovao smrt Božjega Sina.


11. travnja 2009.
VELIKA SUBOTA

>> Prijepodne od 10 do 12 sati mogućnost svete ispovijedi.

VAZMENO BDJENJE - SLAVLJE USKRSNUĆA
GOSPODNJEGA u 21 sat.

    Iste večeri svi ćemo obnoviti svoja krsna obećanja zajedno s odraslim novokrštenicima koji će primiti sakramente inicijacije – uvođenja u kršćanstvo. Neka uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista postane uzrokom naše radosti.
Poslije bdijenja bit će blagoslov jela.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !!!

    >> Na blagdan Uskrsa svete mise su u 7.30, 9, 10.30 i 18.30 sati, te u Hreljinu u 12 sati. Nakon prve dvije mise bit će blagoslov uskrsnih jela.

    >> Na uskrsni ponedjeljak svete mise su ujutro u 9 sati i večernja sveta misa u 18.30 sati koju predvodi biskup Mile Bogović. Nakon večernje mise uskrsno primanje u dvorani župnog ureda za goste i uzvanike.

    Na Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja proslavit ćemo i 10 godina djelovanja Doma za starije i nemoćne «Biskup Srećko Badurina» u Ogulinu.

    Pred 10 godina u Ogulinu je s radom počeo karitasov Dom za starije i nemoćne, tada u organizaciji Caritasa Riječko-senjske nadbiskupije, pod vodstvom dr. Milana Špehara. Osnivanjem Gospićko-senjske biskupije 2000. godine Dom prelazi u nadležnost Caritasa novo-osnovane biskupije. U popodnevnim satima biskup mons. Mile Bogović i uzvanici posjetit će Dom, a više riječi o djelovanju Doma bit će na sv. misi i uskrsnom domjenku. Valja spomenuti da je kroz 10 godina Dom pružio utočište i zbrinuo više stotina osoba starije dobi iz ogulinskog kraja i čitave Domovine.


    SUSRET RODITELJA PRVOPRIČESNIKA

    Kako nam se bliži proslava Prve sv. pričesti ukazala se potreba za još jednim kratkim sastankom roditelja prvopričesnika. Molio bih roditelje da se svakako odazovu na ovaj kratki sastanak zbog nekih konkretnih dogovora. Bit će to još jedna prilika da se svi zajedno potrudimo za što svečaniju i doličnu proslavu Prve sv. pričesti. Sastanak je zbog drugih obaveza zakazan u ponedjeljak, 20. travnja u 19 sati.


    SUSRETI MLADIH

    Mlade naše župe koji su se prijavili za odlazak na Susret katoličke mladeži u Livnu, 9. i 10. svibnja 2009. pozivamo na još dva pripremna susreta utorkom: 21. i 28. travnja u 19 sati. Susret se odvija pod geslom: Korake nam upravljaj putovima mira i dobra! Osim potrebnih organizacijskih obavijesti, osobito u svezi potrebnih dokumenata jer prelazimo državnu granicu, htjeli bismo proći zajedno i neke od pripremnih kateheza, kako bismo što pripremnije sudjelovali u cjelokupnom programu Susreta.


    TEČAJ VJERE

    Već pet godina u našoj župi održava se Tečaj vjere za odrasle. Tako smo nazvali pripremu odraslih za sakramente kršćanske inicijacije: krštenje – pričest i potvrda. U nedjelju, 26. travnja, na večernju misu u 18.30 sati pozivamo sve dosadašnje sudionike – svih pet godina, a nakon mise na bratsko druženje. Koristimo i ovu priliku pozvati sve one kojima nedostaje neki sakrament, npr. krizma ili nisu ni kršteni, a htjeli bi upoznati kršćansku vjeru i primiti sakramente, neka nam se pridruže na misi i na druženju nakon mise. Tada će moći saznati sve potrebne informacije o novom Tečaju vjere.


    MOŽDA NISTE ZNALI – ILI - VALJALO BI ZNATI… (3)

    U ovoj rubrici donosimo praktične obavijesti iz života naše župne zajednice Sv. Križa.


    Potvrde za kumstvo na krizmi ili krštenju

    Na proljeće, pred proslave prvih sv. pričesti i krizmi diljem Lijepe naše otpočne intenzivnija potražnja za Potvrdama o primljenim sakramentima kako bi netko mogao biti kum na krizmi ili krštenju. U svrhu Potvrde za kumstvo može poslužiti i Obiteljska knjižica, ako je imate uredno ispunjenu i pečatom ovjerenu, te su u njoj ispisani svi sakramenti koje ste primili. Može biti dovoljno kopirati tu stranicu i uz davanje kopije predočiti original.

    U koliko Potvrdu trebate podignuti u župnom uredu, uvijek treba ići u župni ured župe gdje je primljen sakrament krštenja, bez obzira što je krizma ili vjenčanje bilo u drugoj župi. Naime, sakramenti krizme i vjenčanja javljaju se u župu krštenja, tako da samo župa krštenja ima sve podatke na jednom mjestu, tj. u Matici krštenih i može izdati cjelovitu Potvrdu o svim primljenim sakramentima.


USKRSNA ČESTITKA

    Sretan Uskrs! Neka svjetlost uskrsnog jutra obasja sva tvoja jutra, sve tvoje dane. U Kristovoj pobijedi života i dobrote pronađi svoju životnu pobjedu. Uskrsli Spasitelj donosi mir i odgoni strah. Neka i tvoje srce pronađe Njegov mir i u Njegovoj blizini iznova otkrije životnu hrabrost koja je kadra suočiti se sa svakom poteškoćom. Pobjednik smrti došao je biti s nama i voditi nas stazom života prema vječnom Životu.


 

KALENDAR ZA MJESEC TRAVANJ 2009.


1. srijeda - Klanjanje nakon mise – Molitva za obitelj
2. četvrtak - Biblijska večer u 19 sati
3. petak - Prvi petak – ispovijed od 17.30 sati - Križni put u 18. sati
4. subota
5. NEDJELJA - CVIJETNICA sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18.30 sati
6. ponedjeljak - ISPOVIJED za odrasle 17 sati
                     - Tečaj vjere za odrasle u 19.30 sati
7. utorak - Sastanak Župnog pastoralnog vijeća u 19 sati
8. srijeda - Klanjanje nakon mise
9. četvrtak - VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOPSPODNJE u 18.30 sati
10. petak - VELIKI PETAK – KLANJANJE KRIŽU u 17 h
11. subota - VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDJENJE u 21 h
12. NEDJELJA - U S K R S – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
13. ponedjeljak - Uskrsni ponedjeljak, misa u 9 sati i
                     – misa u 18.30 sati predvodi biskup mons. Mile Bogović
14. utorak
15. srijeda - Klanjanje nakon mise
16. četvrtak
17. petak - Zagreb, Uskrs u Ciboni – početak koncerta u 20 sati
18. subota
19. NEDJELJA - II. USKRSNA - BIJELA NEDJELJA - Krštenja na misi u 10.30 h
20. ponedjeljak - Susret roditelja prvopričesnika u 19 sati
21. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
22. srijeda - Klanjanje nakon mise
23. četvrtak - Sv. Juraj mučenik
24. petak
25. subota - Sv. Marko evanđelista
26. NEDJELJA - III. USKRSNA – Susret polaznika Tečaja vjere u 19.30 sati
27. ponedjeljak
28. utorak - SUSRET SREDNJOŠKOLACA u 19 h
29. srijeda - Klanjanje nakon mise
30. četvrtak

 

SVETE MISE:

Radnim danom: u 18.30 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati

ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo poslijepodne
od 17 – 18 sati.
SUBOTOM u 10 h Ministranti
u 15 h Mali zbor
Križari u 19.30 h
KRIZMANICI PO GRUPAMA – srijeda – četvrtak i petak