citati iz biblije
Neka te ne ostavljaju dobrota i vjernost, objesi ih sebi oko vrata, upiši ih na ploču srca svoga.

(Mudre izreke 3:3)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA LIPANJ 2009.

GODINA VI - BROJ 6 (56)


«OVO ČINITE MENI NA SPOMEN!»

    Prvi dan lipnja ove godine slavimo Duhovski ponedjeljak, tj. blagdan Marije Majke Crkve. Spominjemo se onog događaja kada je blažena djevica Marija s apostolima u molitvi bdjela i iščekivala dar Duha Svetoga, te bila zajedno s njima kad ih je Bog obdario silom Duha. Još pod križem postala je našom Majkom, a sada su oko nje okupljeni apostoli, Isusovi učenici koji će nastaviti Njegovo djelo snagom Duha. Na blagdan Duhova rođena je Crkva, novi Božji narod kojeg ujedinjuje sveto krštenje i čuvanje onog radosnog nauka Isusova što ga zovemo Evanđelje – Radosna vijest. Tako Isus zapovijedi, tako traje već 2000 godina: «Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta.» (Mt 28,19-20).

    Uskrsli Isus obećava učenicima da će biti s njima do svršetka svijeta, ako čuvamo što nam je zapovjedio, ako živimo u posvetnoj milosti krštenja, ako sačuvamo svoju čvrstu povezanost s Bogom. Kako ćemo to uspjeti? Isus nas nije ostavio da sami tražimo rješenja. Dao nam je svoje svete znakove, dao nam je sakramente po kojima nam nudi svoje prijateljstvo, svoju blizinu. Temeljni sakrament je krštenje, a garancija trajne povezanosti s Uskrslim je sveta Euharistija. Tajna nad tajnama. Bog odluči postati našom hranom svagdašnjom. U kruhu nam ostavi svoje uskrslo Tijelo, da ga blagujemo za snagu duše u svim životnim borbama. Želio nam je biti tako bliz kao što je kruh. Želio nam je biti tako neophodan kao kruh. Želio nam je darivati život kao što ga bez hrane nema, jer od gladi se umire.

    Na posljednjoj večeri svojim je učenicima sam razlomio kruh i poslužio čašu, nagoviještajući darivanje svega sebe za nas u žrtvi križa. Učinivši to, hrabri ih: «Ovo činite meni na spomen» (Lk 22,19). Kao Uskrsli Isus je dvojici učenika u Emausu iznova razlomio kruh da ga prepoznaju i da se prisjete što im je govorio. Otvorile su im se oči i trčali su natrag u Jerzalem posvjedočiti da je Isus živ, da ih nije napustio.

    Svaki sakrament slavimo u Isusovo ime, slavimo sakramente jer je Uskrsli poželio da ga se tako sjećamo, jer nam je obećao da će tako biti s nama. Po sakramentima se ostvaruje živa Crkva – narod Božji. Sveta misna žrtva najuzvišeniji je Božji dar, najsigurnija Božja blizina. U kruhu s neba daruje nam se Uskrsli.

    Slabe su riječi da protumače i približe neopisivu tajnu Božje ljubavi. Na blagdan Tijelova slavit ćemo tu tajnu i ulicama našega grada nositi Sveto Tijelo. Činimo to njemu na spomen da bude uvijek uz nas, kako nam je obećao – do svršetka svijeta.> SLAVLJE PRVE PRIČESTI, nedjelja, 7. lipnja – u 10.30h
> TIJELOVO, četvrtak, 11. lipnja - sv. misa i procesija u 10.30 sati
> Sv. Ante Padovanski, 13. lipnja – sv. misa u 18.30h u Hreljinu
> Sv. Petar i Pavao, ponedjeljak - 29. lipnja, sv. mise na Sv. Petru u 10 h i u 18.30 h
PRIPREMA ZA PRVU PRIČEST

    * Roditelje pozivamo na ispovijed u srijedu, 3. lipnja u 17.30 sati. Nakon ispovijedi uslijedit će sveta misa s klanjanjem pred presvetim kada ćemo se posebno moliti za naše ovogodišnje prvopričesnike i njihove obitelji. Prvopričesnici će nam se pridružiti na sv. misi u 18.30 sati.

    * Prvopričesnici dolaze na svoju prvu ispovijed u subotu, 6. lipnja, u 9 sati. U koliko netko od roditelja nije stigao na ispovijed u srijedu, može to učiniti na Prvi petak ili u subotu zajedno s prvopričesnicima. Slavlje Prve sv. pričesti imat ćemo u nedjelju, 7. lipnja na svetoj misi u 10.30 sati . Ove godine Pričesti pristupa 75 prvopričesnika.

    Neki dječak, upitao je papu Benedikta XVI.: «Sveti oče, rekli su nam da ćemo danas obaviti euharistijsko klanjanje. Što je to?» Bendeikt XVI. je ovako odgovorio: Tvoje pitanje zahtijeva dublji odgovor, ne samo kako “obaviti” klanjanje, nego što je klanjanje. Klanjanje znači priznati da je Isus moj Gospodin, da mi Isus pokazuje put kojim trebam hoditi, da mi pomaže shvatiti da živim dobro samo ako poznajem put na koji On ukazuje, samo ako slijedim put koji mi pokazuje. Dakle, klanjati se, znači reći: “Isuse, ja sam tvoj i slijedim te u svome životu. Ne bih nikada htio izgubiti ovo prijateljstvo, ovo zajedništvo s tobom.”Mogao bih reći da je klanjanje u svojoj biti zagrljaj s Isusom u kojem mu kažem. “Ja sam tvoj i molim te: budi i ti uvijek sa mnom!”
Iz knjige Papa prvopričesnicima – S Isusom u život, Verbum, 2007.


    * U četvrtak , 11. lipnja blagdan je Tijelova kada slavimo uzvišenu tajnu Božje nazočnosti u euharistiji. Na svečano svetoj misi s procesijom u 10.30 sati sudjeluju i prvopričesnici kao najsvečanija pratnja Presvetom oltarskom Sakramentu ulicama našega grada. Po dugoj, lijepoj tradiciji obje osnovne i obje srednje škole, zajedno s Učeničkim domom priređuju oltare za procesiju, na čemu im ovom prilikom zahvaljujemo. Pozivamo i sva Dobrotvorna podupirajuća društva da se uključe sa svojim zastavama i članovima u svečanu procesiju.

   
SLUŽBA RIJEČI ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE


    Nekad su samo stariji ljudi govorili da godine brzo prolaze. Danas to sve češće možemo čuti i od djece. Užurbanost života, količina obaveza, zadataka i zahtjevanost ciljeva, koje si često sami postavimo, nemilice troši vrijeme. Kraj školske godine prilika je da zastanemo i osvrnemo se na proteklu godinu obrazovanja, odrastanja i odgajanja. Uloženo je puno truda, ostvareni su mnogi dobri i veliki rezultati. Bilo je sigurno i propusta, ponešto se moglo i bolje. U žaru nastojanja ponekad je 'zaiskrilo' među suradnicima, među prijateljima, među đacima i učiteljima… Ipak moramo staviti ruku na srce i iskreno kazati: Bogu hvala! Imali smo na raspolaganju tolike mogućnosti, tolike darove da u miru i dostatnosti svega potrebnog rastemo u dobi i milosti, kod Boga i ljudi.

    Predzadnji dan škole, točnije, 9. lipnja zajednički ćemo zahvaliti Bogu za svu dobrotu koju smo primili: ujutro u 8 sati stariji razredi osnovnih škola i srednjoškolci obiju srednjih škola, a poslijepodne u 13.30 sati niži razredi obiju osnovnih škola.

   
Sv. Ante Padovanski

    Naša župna zajednica Sv. Križa ima i svoju filijalu, a to znači zajednicu koja pripada ovoj župi ali se okuplja u zasebnoj crkvi, crkvi Sv. Ante u Hreljinu . Dogodine ćemo slaviti desetgodišnjicu kako je podignuta ova nova crkva. Pozivamo naše ogulinske vjernike da dođu podržati braću u vjeri u Hreljinu, na Sv. Antu kada će svečanu sv. misu u 18.30h služiti župni vikar mr. Antonio Čutura. Autobus iz Ogulina kreće u 17.45 sati ispred župnog ureda.     Obavijest - nedjeljne svete mise po ljetnom rasporedu
    U nedjelju 21. lipnja prelazimo na ljetni raspored svetih misa, a to znači da su nedjeljom prijepodne mise u 8. i u 10 sati, dok večernja misa ostaje u 18.30 sati

.     Počima ljeto. Što to znači za našu župnu zajednicu? Završila je škola, počeli su ljetni praznici i grad će pomalo opustiti, barem što se tiče dječje cike i vike na odlasku i povratku iz škole. Poneko će od djece otići iz Ogulina svojim rođacima, baki i djedu ili kod nekog prijatelja, na neko vrijeme. Netko će na more koji tjedan. No neće baš svi otići od obiteljske kuće i ne sigurno cijelo ljeto. Međutim, u našoj crkvi nedjeljom izgledat će da su gotovo sva djeca nekamo otišla. Naša lijepa misa u 9 sati ispunjena pjesmom dječjeg zbora ukida se. Prethodnih godina pokušali smo je zadržati barem do konca lipnja, ali nije imalo velikog učinka.

    Neka ljeto bude doista vrijeme odmora, ali da ne zaboravimo prijateljevati s Bogom. Neka bude i malo duljeg spavanja, pa nedjeljom umjesto u 9 sati, djecu pozivamo na misu u 10 sati. Isus reče: «Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna» (Iv 15,10-12). Budimo radosni u Gospodinu!

   
KRIZMANICI ! – POZIV ! – Vesela večer – ponedjeljak - 15. lipnja – u 19h


    Naše ovogodišnje krizmanike pozivamo na Veselu večer: druženje uz pjesmu, igru i molitvu. Večer priređuju župni animatori i bit će jako žalosni ako se ne odazovete. Pripremaju vam i neka iznenađenja. Lijepo bi bilo okupiti se sada kad su sve pouke gotove, kad ste primili sakrament Sv. Krizme. Pokažite svoju dobru volju i zainteresiranost. Nećete požaliti!

   
Uz blagdan Sv. Petra i Pavla


    Želio bih započeti s predivnim poglavljem Poslanice Rimljanima gdje Pavao u odlomku 8,13-17 kaže: Jer ako po tijelu živite, umrijet ćete. Naprotiv, ako Duhom usmrćujete tjelesna djela, živjet ćete. Svi oni koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Vi, naime, niste primili duha ropstva da ponovo budete u strahu, već ste primili duha posinjenja kojim kličemo: Abba – Oče! Sam Duh svjedoči zajedno s našim duhom da smo djeca Božja. Ako smo djeca, onda smo i baštinici: baštinici Božji, a subaštinici Kristovi – ako zbilja (kao što jest) trpimo s njim – da s njim budemo i proslavljeni.

    Čini se da Pavao želi reći da u nama postoji Duh koji zna tko smo mi, a zna i tko je Bog i kliče 'Abba – Oče, Tata'. Taj duh nije duh koji možete dobiti. Ne možete ga zaslužiti, iako će sam dragi Bog znati da mi katolici pokušavamo zaslužiti Božju ljubav. A tako je jednostavna činjenica da jesmo djeca Božja: ono što je jednom bilo u Bogu sada je izvan Njega i to smo mi. Gdje bismo drugdje bili?! Zato molimo «Abba Oče», jer nam je taj duh dao duh sinovstva, a ne duh ropstva. I tada gledamo oko sebe i možemo primiti nešto od boli svijeta, znamo da se ne moramo bojati boli, jer ima više nego dovoljno ljubavi koja ju može osmisliti.
Richard Rohr, Slomljen, a blagoslovljen


 

KALENDAR ZA MJESEC LIPANJ 2009.


1. ponedjeljak - MARIJA MAJKE CRKVE
2. utorak
3. srijeda - Ispovijed za roditelje prvopričesnika u 17.30h - Klanjanje nakon mise
4. četvrtak
5. petak - Prvi petak – ispovijed od 17.30 sati
6. subota - Ispovijed prvopričesnika u 9 sati
7. NEDJELJA - PRESVETO TROJSTVO Prva sv. Pričest u 10.30 sati
8. ponedjeljak
9. utorak - Zahvalnica za kraj školske godine u 8 h i u 13.30 h
10. srijeda - Klanjanje nakon mise
11. četvrtak - TIJELOVO – MISE U 10.30 SATI I U 18.30 SATI
12. petak
13. subota - SV. ANTE PADOVANSKI – SVEČANA MISA U HRELJINU U 18.30h
14. NEDJELJA - 11. KROZ GODINU , MISE PO REDOVITOM RASPOREDU
15. ponedjeljak - Vesela večer za krizmanike u 19 sati
16. utorak - Biskupijski ministrantski susret u Otočcu
17. srijeda - Klanjanje nakon mise
18. četvrtak
19. petak - Presveto Srce Isusovo
20. subota - Presveto Srce Marijino
              Susret djelatnika u medijima - Senj
21. NEDJELJA - 12. KROZ GODINU - SV. MISE U 8. i 10, TE U 18.30 SATI
22. ponedjeljak
23. utorak
24. srijeda – SV. IVAN KRSTITELJ - Klanjanje nakon mise
25. četvrtak
26. petak
27. subota - Biskupijsko pastoralno vijeće u Gospiću
28. NEDJELJA - 13. KROZ GODINU - SV. MISE U 8. i 10, TE U 18.30 SATI
29. ponedjeljak - SV. PETAR I PAVAO – SV. MISE U 10 i U 18.30 SATI
30. utorak

 

SVETE MISE:

Radnim danom: u 18.30 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
Od nedjelje 21. lipnja mise nedjeljom u 8., 10 i u 18.30 sati
SVETA MISA U HRELJINU: svake nedjelje u 12 sati - Od 21. lipnja u 11.30 sati

ČETVRTKOM: Župni ured je otvoren samo poslijepodne
od 17 – 18 sati.
SUBOTOM u 10 h Ministranti
u 15 h Mali zbor
Križari u 19.30 h