citati iz biblije
Od mojih usta ne oduzmi riječ istine, jer se uzdam u sudove tvoje.

(Psalam119:43)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA SIJEČANJ 2010.

GODINA VII - BROJ 1 (63)

Bog želi biti EMANUEL – Bog s nama

       U božićnoj noći kad Bog pohodi zemlju toliko je tajni i neotkrivenih milosti za čovjeka. Bog je prišao čovjeku u tek rođenom Djetetu. Opjevat će to naše lijepe božićne pjesme. Svevišnji, svemogući Bog, koji sve iz ničega stvara. On koji je Gospodar svijeta i vremena, naroda i povijesti, svemira i svakog živog bića, rađa se od žene da bude EMANUEL – Bog s nama.

       Zašto je Bog izabrao takav pristup čovjeku? Nemoguće je dokučiti Božje planove i sagledati do kraja Božje naume, pa ipak Bog nam se otkriva, objavljuje, prilazi. On Svesilni – izabire biti nemoćan. On koji svime upravlja, dopušta biti odbačen i slab. Rađa se u Betlehemskoj štalici. Što ga je nagnalo da to učini, da se tako objavi čovjeku? Čime smo to zaslužili?

       Nećemo naći drugog odgovora, do li da je ljubav Božja za čovjeka beskrajna. Odložio je svoju slavu, odložio je svoju svemoć, odložio je svoju pravdu i došao biti jedan od nas. Nije se ustručavao krila žene, rodio se čovjekom. Bilo mu je dosta nevino srce Marijino, njezino prihvaćanje «Neka mi bude po tvojoj riječi!» i Josipova bezpridržajna poslušnost Božjem naumu.

       Ništa zemaljsko nije ga spriječilo da se čovjeku približi: ni negostoljubivost stanovnika Betlehema, ni okrutnost kralja Heroda koji ga mačem traži, nikakva bijeda ni pogibelj nije mogla spriječiti odlučni Božji naum da spasi čovjeka, da mu ponudi istinu, dobrotu, ljubav i smisao, da mu daruje jasan putokaz u život. Kad nije riječ proroka bila dosta, kad Mojsijev Savez nije bio dovoljan, kad svi darovi i ljepote prirode nisu mogli okrenuti čovjekovo srce Bogu, Bog je odlučio sam prići čovjeku. Eto toliko mu je do nas stalo!

       Osjećamo to i kad ne razumijemo. Radujemo se Božiću kao najljepšem blagdanu jer je Božja ljubav poprimila lice bezazlenog djeteta koje nudi samo svoj osmjeh. Tako nam je Bog htio biti blizu, tako nas je htio obradovati kao što se majka i otac raduju svome djetetu, kao što osjećaju da je u njemu njihov život. Tako je Bog htio da mi osjetimo da je Njegov životni dah u nama.

       Zato je Božić predokus vječne sreće i vječne radosti koju nam Bog želi darovati. Živjeti Božić, živjeti Božju blizinu, znači dopustiti da naši dani, naše brige, naši napori, radosti i nadanja, tegobe i uspjesi budu uvijek pred jaslicama. To jest da sav naš život crpi nadu, snagu i radost u istini Božjeg približavanja – Bog želi biti EMANUEL – Bog s nama.

       Kad nam je teško, kad nas pritisnu muke, kad nas zarobi grijeh, kad osjetimo svu svoju bespomoćnost i malenost, čini nam se da se Bog iznova udaljio, da nas je napustio, da mu više nismo dragi. Božić je odgovor i na to! Zar je svoga Sina u štalici napustio? Zar ga je Herodovu maču prepustio? Vodio ga je i tada sve do križa. Od oštre slamice do trnove krune, do groba. Ali tu nije bio kraj! Snaga se i ljubav Božja pokazala u novoj sili i slavi uskrsnog jutra.

       Zato čovječe, ne kloni! Ne boj se! Bog ti je darovao svoga Sina. Što ti još može dati? Dao ti je njegov osmjeh djeteta i njegovu muku križa, da tebe dovede do spasenja, konačnog posvemašnjeg izbavljenja. Nijedna nevolja ovoga svijeta nije zauvijek, nikakva recesija ni oskudica. Ne daj se grijehom zarobiti! I osjetit ćeš blizinu Spasitelja koji te na svojim rukama nosi.


>NA TRI KRALJA - BOGOJAVLJANJE - svete mise:
* u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 sati - * u Hreljinu u 12h

 

SV. AGNEZA (JANJA) DJEVICA I MUČENICA (21. siječnja)

        Agneza (grč. hagne: čist, nevin; lat. agnus: janje) je prema predaji bila Rimljanka plemenita roda. Krštenje je primila u ranoj dječjoj dobi. Kao djevojčica od 13 g. podnijela je mučeništvo za vrijeme cara Valerijana 259., ili Dioklecijana 304. godine. Već u IV. st. rašireno je njezino štovanje. Najstarije liturgijske knjige spominju njezino ime u misnome kanonu. Tijekom vremena mnoge legende su ukrasile njezin život. Najraniji umjetnički prikazi Agnezu slikaju je bez ikakvih ikonografskih atributa. Takav lik nalazimo na mramornom oltaru njezine crkve u Rimu izvan zidina. Kasnije uz nju nalazimo i janje prikazano kao simbol Isusa Krista. U pratnji janjeta ona se ukazala svojim roditeljima 8 dana poslije svoje smrti. Umjetnici ju prikazuju kao lijepu i mladu djevojku s bujnom dugom kosom koja skriva njezino tijelo. Njezini mučitelji su je htjeli izvrgnuti sramu skidajući joj odjeću. Agneza je molila Boga da joj tijelo ostane netaknuto za Krista. Prema jednoj legendi tada joj je kosa narasla, a s neba je dobila bijelu, sjajnu haljinu. Bog ju je očuvao neozlijeđenu i kad su je mučitelji bacili u oganj. Na koncu joj je jedan od vojnika odrubio glavu mačem i to je oruđe njezine smrti na slikama. U ruci redovito ima palmu kao sveopći znak pobjede i mučeništva.

       Konstancija, kći kralja Konstantina, je dala izgraditi veliku baziliku na Agnezinu grobu u Via Nomentani u Rimu. Običaj je na svetičin spomendan blagosloviti dva janjeta koja se predaju sestrama benediktinkama kod rimske crkve svete Cecilije. Sestre hrane janjce do Velikoga petka. Tada se oba na uspomenu uskrsnoga Jaganjca zakolju. Od vune tih žrtvovanih janjčića sestre tkaju nadbiskupske palije. Palij je bijela vrpca sa 6 utkanih križića, znak nadbiskupske vlasti. Njih blagoslivlja papa na blagdan apostola Petra i Pavla, zatim se u brončanoj i pozlaćenoj škrinji stave na grob sv. Petra. Podijele se novoimenovanim nadbiskupima ili patrijarsima. Sveta Agneza je zaštitnica djevojačke nevinosti. (Ivan Luketić)


MISAO UZ ČESTITKE ZA BOŽIĆ I NOVU 2010. GODINU

        Kad bližnjima, prijateljima kažeš 'sretan Božić' trudi se pritom misliti i reći:
Budi sretan jer je Božić! Budi sretan jer je ovo blagdan velikog događaja koji vrijedi za sav svijet. Budi sretan jer je to blagdan koji se i tebe tiče! Isus Krist, rođeni od Djevice za spas svijeta rodio se i za tebe. Došao je da ti budeš sretniji, da tvoj život bude ispunjen smislom i radošću. Budi sretan jer od časa Isusova dolaska na ovoj zemlji ima prostora za ljubav i poštovanje. Budi sretan jer je Isus postao čovjekom da bi svima bio bratom, jer je Isus postao čovjekom da bi svi ljudi bili autentični i istiniti u svojoj stvorenosti i poslanju. U Isusu i po Isusu svi smo sada međusobno braća i sestre s neizrecivim razlogom za međusobnu ljubav.

       Zato budi sretan: jer smiješ osjetiti vlastito dostojanstvo i hrabrost da ljubiš svoje bližnje, a jednako tako smiješ osjetiti i toplinu onih koji te okružuju. Božić je blagdan radi kojeg ću se truditi da učinim sve što će ti pomoći da budeš sretniji, radi kojeg ću se truditi da ne učinim ništa čime bih te mogao rastužiti. Sretan ti bio ovaj blagdan koji najavljuje sreću! SRETAN BOŽIĆ!

      Kad prijateljima kažeš 'sretna Nova godina', nastoj pritom misliti i reći:
Neka ti ova godina u koju stupamo bude nova. Ne želim da zaboraviš na vrijeme koje je iza tebe. Onda bi zaboravio i na sebe, na svoje korijene, i na mene i na naše prijateljstvo i ljubav. Zato ako želiš temelje za sretnu novu godinu, zahvaljuj najprije za sve što si primio u godini koja je upravo prošla. I prije godinu dana stajao si pun nade i radosnog iščekivanja pred godinom koja je upravo prošla. I prije godinu dana želio si mnogima da im godina bude sretna. Vjeruj da te riječi i takve želje nisu isprazne i da ima sigurno puno toga što je u toj godini koja je minula bilo dobro. Tek zahvalan za proteklu godinu možeš pošteno i iskreno željeti sebi i drugima oko sebe sreću za godinu koja nastupa.

       Neka ti je sretna i blagoslovljena. Trebat će ti puno vjere i snage. Trebat će ti povjerenja u ljude i ustrajnosti u dobru. Trebat će ti ljubavi. Želim ti sretnu novu godinu! To znači da smiješ u traganju za srećom i na mene računati! Smiješ me smatrati prijateljem. Bez tebe ne mogu biti potpuno sretan, a želim da i ti osjetiš kako želim svojom čestitkom samo osigurati tvoju sreću u novom vremenskom razdoblju. Budi sretan.

       Neka ti je nova godina trajno nova, neka ne zastare nadanja i želje. Neka ne zastari hrabrost i ljubav. Budi nov iz dana u dan u ovoj novoj godini milosti Gospodnje.
       SRETNA TI BILA I BLAGOSLOVLJENA OVA 2010. GODINA! (fra Zvjezdan Linić)

 

OBNOVA I ULOŽENA SREDSTVA U 2009. GODINI

        - Postavljanje snjegobrana na župnoj crkvi Sv. Križa,
        - Uređenje unutrašnjosti crkve Sv. Petra,
        - Uređenje župne dvorane u prizemlju, drugi radovi u župnom dvoru i nabavka opreme.

        To su ozbiljniji radovi koje smo poduzeli u protekloj godini. Radove su izvodili: Limarski obrt MILI, poduzeće OGULINMONT, soboslikarski obrt JELIĆ i ECCOS inženjering iz Zagreba Financijsku konstrukciju mogli smo zatvoriti zahvaljujući pomoći Grada Ogulina u iznosu od 80.000 tisuća kuna. Pomogla nas je i Karlovačka županija s iznosom do 10.000 kuna. Sve preostalo osigurano je darovima naših vjernika: bilo prilikom blagoslova obitelji, namjenskih darova kroz godinu ili darovima od milostinje. Svi izvedeni radovi isplaćeni su u cijelosti, a iznose zajedno: 175.380,29 kn.

         Predstoji nam dovršetak uređenja vanjskog izgleda crkve Sv. Jakova za što je pripremljena dokumentacija, te obnova orgulja u župnoj crkvi o čemu pregovaramo već više od dvije godine. Što će prvo doći na red ovisit će o prikupljenim sredstvima i dobivenim dozvolama za početak radova.

 

VELIKA DEVETNICA PRVIH PETAKA

        Pozivamo vjernike naše župe na obavljanje prvih petaka. Ta pobožnost od velike je važnosti za osobni duhovni život i povezanost s Bogom. Kroz devet prvih petaka pristupiti sv. ispovijedi i pričesti se na čast presv. Srca Isusova označava poseban izvor milosti. Ovu pobožnost može se u životu obaviti i više puta, bilo za spas svoje duše, bilo za obraćenje drage nam osobe. U koliko netko ne stigne započeti u prvom mjesecu, može to slobodno učiniti i kasnije. Devet prvih petaka ne moraju biti u okviru jedne građanske godine. Ipak potičemo na početak već u siječnju, kako bi za Križevo 2010. godine mogli zajednički slaviti završetak velike devetnice.

 

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI U ŽUPI SVETOG KRIŽA 2010.
* ponedjeljak, 4. siječnja – Jakovčić, Bukovica, Dražice, Škrile i Radnički put
* utorak, 5. siječnja – Pešćenica, Sv. Rok, Lomošćanska i Kut
* srijeda, 6. siječnja – Bogojavljanje - od 14 sati Vijenac I. Marinkovića
* četvrtak, 7. siječnja – Bolnička ul., T. Ujevića, Struga i Vučić selo
* petak, 8 siječnja - Sv. Jakov, D.Cesarića, Humac, Šetalište Krlenac i Krlenac
* subota, 9 siječnja - Zagrad, Zag. Odvojak, Nova cesta, Krči, Mala cesta, Gorica, Zulejkina i Stara cesta, Vrtače i Vrtački odvojak

        U blagoslovu će nam pomagati i susjedni svećenici, te vlč. Željko Marić, župnik Bijelog Brda, Sarajevska nadbiskupija. Svakodnevno u blagoslov krećemo nešto prije 9 sati ujutro, pa do večernje svete mise u 18 sati. Preostali dio rasporeda objavit ćemo u nedjelju, 10. siječnja 2010.

KALENDAR ZA MJESEC SIJEČANJ 2010.

1. petak - Blagdan BDM Bogorodice - Nova godina, sv. mise: u 9, 10.30 i 18 h
2. subota - Posjet svećenika obiteljima
3. NEDJELJA - II. nedjelja po Božiću - Posjet svećenika obiteljima
4. ponedjeljak  - Posjet svećenika obiteljima
5. utorak  - Posjet svećenika obiteljima
6. srijeda - Bogojavljanje – Tri kralja – sv. mise u 9, 10.30 i u 18 sati
7. četvrtak  - Posjet svećenika obiteljima
8. petak  - Posjet svećenika obiteljima
9. subota  - Posjet svećenika obiteljima
10. NEDJELJA - Krštenje Gospodinovo – završetak Božićnog vremena
11. ponedjeljak  - Posjet svećenika obiteljima
12. utorak  - Posjet svećenika obiteljima
13. srijeda  - Posjet svećenika obiteljima - Klanjanje nakon mise
14. četvrtak  - Posjet svećenika obiteljima
15. petak  - Posjet svećenika obiteljima
16. subota
17. NEDJELJA - 2. kroz godinu – sv. Antun opat
18. ponedjeljak - NASTAVAK TEČAJA VJERE ZA ODRASLE u 19 h
19. utorak
20. srijeda - POČIMAJU SUSRETI ZA KRIZMANIKE - Klanjanje nakon mise
21. četvrtak - sv. Agneza
22. petak - sv. Vinko
23. subota--Ministranti u 10 h
24. NEDJELJA - 3. kroz godinu – sv. Franjo Saleški
25. ponedjeljak - TEČAJ VJERE ZA ODRASLE u 19 h
26. utorak
27. srijeda - Klanjanje nakon mise
28. četvrtak
29. petak
30. subota
31. NEDJELJA - 4. kroz godinu – sv. Ivan Bosco


SVETE MISE: Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
ČETVRTKOM:

Župni ured radi poslijepodne od 17 - 18 sati

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor
*u 19.30 h Križari