citati iz biblije
Istinom me svojom vodi i pouči me, jer ti si Bog, moj Spasitelj: u tebe se pouzdajem svagda.

(Psalam 25:5)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA PROSINAC 2010.

GODINA VII - BROJ 12 (74)

DJELA TAME I ORUŽJE SVJETLOSTI

       Ušli smo u vrijeme došašća. Mise zornice imaju posebnu čar. Započeti dan slaveći Boga na najuzvišeniji način – euharistijom. Želimo biti baštinici neba, vječne radosti u Bogu. To je sav smisao i cilj kršćanskog života, i svrha svih nastojanja. Vjernička duša traga za načinom da se svidi Bogu, a život nosi razna iskušenja. Uvijek smo nekako u procjepu između onoga što bi trebalo činiti i onoga što činimo. Dogodi se promašaj, propust, laž, krivi izbor, preteška riječ, jednom riječju: grijeh. Ranjenu dušu obuzima strah: kakav ću pred Boga doći?

       Na početku došašća odzvanja poziv na budnost. Probudi se kršćanine! Ne dopusti da te tvoja svakodnevica udalji od Boga i odvede u tamu. Umij se, otvori oči. Ne daj se zaslijepiti ovim svijetom. Nemoj se uspavati, ni saneno živjeti. Ne zapusti svoje povezanosti s Bogom. Pavao piše Rimljanima, na početku kršćanstva: «Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti» (Rim 13,12). Na što si Pavle, mislio? Djela tame su grijeh koji rađa strah, sve ono što bi radije da nismo učinili ili izrekli. Lopovu treba tama da sakrije svoje nedjelo. Tko hodi u svjetlosti i čini bjelodano svoja djela, nema što skrivati. Uistinu, piše sv. Pavao: «Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne poželi! i ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav. (Rim 13,9-10)». Zaodjenuti nam se u oružje svjetlosti. Prvo oružje svjetlosti je istina, potom ljubav, pa mir, pravednost, dobronamjernost, požrtvovnost, praštanje i velikodušnost, spremnost na žrtvu za opće dobro… Ako rukujemo oružjem svjetlosti tama će pobjeći od nas! Kršćanin je dijete darovane Božje svjetlosti. Time smo još na krštenju obilježeni, zaodjenuti, od Boga oboružani.

        Došašće je vrijeme vježbe, treninga. Ono što smo kroz godinu zapustili, pokušajmo popraviti. Nema ljudske vještine i znanja koja ne iziskuje trud, napor i vježbu. Hoćeš li naučiti strani jezik, treba ga učiti i vježbati. Hoćeš li ovladati nekom sportskom vještinom, koliko li je potrebno vježbati, trenirati. Hoćeš li ustrajati u dobru – zar i to ne treba vježbati, stvoriti dobre navike i redovitost koja će nas uzdržati i kad se kolebamo ili sumnjamo.

        Došašće je nova prilika da odbacimo i najmanji trag tame i zaodjenemo se oružjima svjetlosti. Milost sakramenta pomirenja u sv. ispovijedi čisti nas i uvodi iznova u puninu radosnog prijateljstva s Bogom. Na taj način oslobođeni smo svakog straha i nesigurnosti. Došašće nas želi pripraviti da se s Bogom susretnemo!

 

> BADNJAK – posljednja zornica, Mala polnoćka u 20h i velika u 24h
> NA BOŽIĆ – sv. mise: * u župnoj crkvi u 9, u 10.30 i u 18 h
* u Hreljinu u 12h
> SV. STJEPAN – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18h *HRELJIN u 10h               DOŠAŠĆE U NAŠOJ ŽUPI SV. KRIŽA – GODINE GOSPODNJE 2010.


      U našoj biskupiji ova pastoralna godina bitno je obilježena župnom katehezom s naglaskom na prenošenje vjere. Mise zornice ove godine osmislit ćemo na taj način da one budu jedna serija malih kateheza – vjerskih pouka za cijelu župnu zajednicu. Prilika je to da sa svog vjerskog znanja «obrišemo prašinu». Ne samo da bi više znali o svojoj vjeri, već želimo da 'više znati' bude zapravo 'bolje razumjeti', te moći onda dublje doživjeti i istinski slaviti. Tako ćemo prvi tjedan došašća svako jutro razmišljati o jednoj od 6 glavnih istina naše vjere, drugi tjedan razmatrat ćemo tajne svetih sakramenata, a potom u preostala dva tjedna pojasniti 10 Božjih zapovijedi, što može biti i ozbiljan ispit savjesti za božićnu ispovijed. Neka to bude adventska duhovna obnova za cijelu župnu zajednicu. Na sličicama zornica, za svaki dan bit će glavna misao dnevne teme. Mise zornice započimat ćemo malo ranije, tj. u 6.20 sati.

       Za krizmanike posebna vijest: vaši animatori pripremaju vam iznenađenje – Veselu večer u četvrtak, 2. prosinca u župnoj dvorani u 19 sati. Oni će se potruditi da vam tu večer učine zabavnom, radosnom u duhu istinskog prijateljstva, nemojte ih iznevjeriti svojim nedolaskom. Na ovaj način okrunit ćemo naše susrete u župi veselim druženjem, a bit će toga još. U drugom tjednu došašća nema redovitih susreta po grupama, nego krizmanike sv. Nikola zove da dođu na zornicu, 6. prosinca, na njegov blagdan. Kaže, da će im tada nešto donijeti za one koji se «probude». Istog tjedna u subotu, 11. prosinca pozivamo krizmanike da sudjeluju na 34. Saboru mladeži naše biskupije koji se održava u našoj župi.

       Na II. nedjelju došašća, 5. prosinca očekujemo sv. Nikolu na misi u 9 sati za naše najmlađe. Simbolični darovi podsjećaju nas na Božju darežljivost i uče nas dobra ovoga svijeta dijeliti jedni s drugima. Navečer u 19 sati oko crkve odjekivat će pjesma, zapalit ćemo adventsku dekoraciju, kreće još jedan «Advent u Ogulinu». Neka i adventska dekoracija bude znak da se u duši spremamo za Božić, za susret s Isusom, budna duha i otvorena srca.

     U drugom tjednu došašća imat ćemo i ove godine akciju Župljanin u nevolji. Kod oglasne ploče u crkvi biti će velika košara u koju možete staviti hranu, trajnije namirnice, vaš dar za potrebne u našoj župi. Ne zaboravimo radost dijeliti i s onima koji trebaju našu pomoć i ne mogu nam uzvratiti. Vaše darove članovi Župnog pastoralnog vijeća, u subotu - 11. prosinca, složit će u pakete i dostaviti obiteljima u potrebi.

     Treća nedjelja došašća je nedjelja Karitasa. Vaš dar u milostinji ide za potrebe Biskupijskog Karitasa koji svake godine kroz razne akcije pomaže više stotina obitelji u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji. U trećem tjednu došašća posjećivat ćemo bolesnike koji ne mogu doći u crkvu a žele se o Božiću ispovjediti i pričestiti. Pozovite nas, ako u kući imate bolesnika i doći ćemo u dogovoreno vrijeme da i njima omogućimo istinsku radost Božića i susret sa Spasiteljem.

      Mogućnost sv. ispovijedi biti će svakog dana došašća za vrijeme misa zornica i navečer pola sata prije večernje svete mise, točnije u 17.30 sati, osim u dane kad jedan svećenik iz Ogulina ide pomagati ispovijedati u druge župe. Više svećenika na raspolaganju za ispovijed biti će u subotu 18. prosinca i na četvrtu nedjelju došašća, 19. prosinca. U subotu, 18. prosinca u 10 sati sv. ispovijed biti će za djecu i mlade. Svoju želju da susretnemo novorođenog Spasitelja najbolje ostvarujemo u sakramentu pomirenja. Božje milosrđe nema granica, a radovati se iskreno možemo samo čista srca.

     Nizom koncerata koji će se dogoditi u našoj župnoj crkvi želimo došašće učiniti raspjevanim dočekom najradosnijeg blagdana Božića. To će učiniti Božićnim koncertom dječji zbor OŠ I.B.Mažuranić, u utorak, 21. prosinca, te KUD Klek i Hrvatsko pjevačko društvo «Klek» na Stjepanju i Ivanju.

     Na blagdan Sv. Stjepana počima blagoslov obitelji. Raspored blagoslova objavit ćemo naknadno. Krenut ćemo uobičajenim redom, Hreljin, Turkovići, Puškarići, Kirasići, Sv. Petar …

     * Blagdan Sv. Obitelji, četvrtu godinu za redom, želimo obilježiti na poseban način. Na župnu misu u 10.30 sati pozivamo bračne parove da obnove svoja obećanja dana jedno drugom i Bogu prilikom sklapanja sakramenta ženidbe. Nije važno koliko ste dugo u braku, važno je da želite oživjeti sakramentalnu milost posvete vašeg braka koju ste na vjenčanju primili. Ovaj čin postaje u našoj župi lijepa tradicija i znak koliko držimo do vrednote obiteljskog života.

 

 

Broj: 190/2010 Gospić,                                             17. studenoga 2010.

Predmet: Novo razgraničenje između Župe Sv. Križa i Župe Bl. Alojzija Stepinca
Župni ured župe Sv. Križa i Župni ured župe Bl. Alojzija Stepinca, Ogulin

     Dekretom br. 232 od 11. listopada 2001. odijeljen je jedan dio Župe Sv. Križa u Ogulinu i osnovana je nova župa pod zaštitom Bl. Alojzija Stepinca. U dekretu je navedena i crta razgraničenja između tih dviju župa. Tada je novoj župi pripalo tek oko petine vjernika dotadašnje župe Sv. Križa.
     Prateći prilike u župama i statističke podatke (broj prvopričesnika, krizmanika, krštenih, vjenčanih, umrlih) uočili smo potrebu da se između tih dviju župa napravi novo razgraničenje.
     Do sada brojčani odnos između dviju župa bio donekle shvatljiv jer nova župa do ove godine nije imala svoje sakralne prostore nego su se bogoslužni čini te ostala župna slavlja i događanja odvijali u privremeno unajmljenim prostorima, premalenim i neadekvatnim. Od ove godine župa ima novoizgrađenu i prostranu crkvu i to na pogodnijoj lokaciji. Uskoro će biti uređena i vjeronaučna dvorana. Zato sam predložio župnicima jedne i druge župe novo razgraničenje.
     Župnici su sa svojim pastoralnim vijećima razmotrili prijedloge. Na temelju usuglašenih postavki donosim odluku o novom razgraničenju. Prema tome, od Župe Sv. Križa odvaja se i priključuje Župi Bl. Alojzija Stepinca slijedeće:
          - cijela ulica Sv. Roka do isključivo crkve sv. Roka
          - ulica Pešćenica od br. 12 dalje prema Breziku
         - ulica Sv. Jakova od broja 50, s desne strane, i broja 39, s lijeve strane, tj. od Kapelice Gospe Lurdske na gore; oba kraka ulice Sv. Jakova pripast će novoj župi. Crkva Sv. Jakova ostaje i dalje pod brigom i upravom župe Sv. Križa.
     Dekret stupa na snagu na prvu nedjelju Došašća ove godine.
     Bilo na slavu Božju i dobro duša!

 

 

 

Statistički podaci za obje ogulinske župe u posljednjih 10 godina

 
Sv. Križ
Bl. A. Stepinac
Sv. Križ
Bl. A. Stepinac
Sv. Križ
Bl. A. Stepinac
Sv. Križ
Bl. A. Stepinac
Sv. Križ
Bl. A. Stepinac
  umrli umrli kršteni kršteni vjenčani vjenčani krizmani krizmani Prvopr. Prvopr.
2001.
115
1
93
8
42
-
108
-
93
-
2002.
91
12
65
22
43
2
66
17
81
17
2003.
107
15
72
11
38
6
94
20
86
28
2004.
100
20
66
23
41
4
73
17
73
15
2005.
106
18
82
21
36
6
102
19
93
18
2006.
70
16
77
22
39
10
98
15
93
20
2007.
85
20
85
19
39
8
95
19
87
21
2008.
99
24
78
22
35
4
85
25
93
12
2009.
91
23
85
24
37
5
74
11
75
19
2010.
96
17
63
22
33
7
99
17
71
22


 

KALENDAR ZA MJESEC PROSINAC 2010.


1. srijeda - Mise zornice u 6.20 sati - Klanjanje nakon mise
2. četvrtak - Vesela večer za krizmanike u 19 sati
3. petak - Prvi petak – ispovijed od 17 sati - Župno pastoralno vijeće u 19h
4. subota
5. NEDJELJA - II. Došašća - proslava Sv. Nikole na misi u 9 h
                        ADVENT U OGULINUsvečano otvorenje u 19h na Trgu
6. ponedjeljak - Sv. Nikola - Tjedan akcije: «Župljanin u nevolji»
                        TEČAJ VJERE ZA ODRASLE U 19 SATI
7. utorak - Biblijska večer u 18.30 sati
8. srijeda - Bezgrešno začeće BD Marije - Klanjanje nakon mise
9 . četvrtak
10. petak
11. subota - 34. SABOR KATOLIČKE MLADEŽI G-S BISKUPIJE u Ogulinu
12. NEDJELJA - III. Došašća - Nedjelja Caritasa
13. ponedjeljak – Sv. Lucija - Tjedan posjete bolesnika
                       TEČAJ VJERE ZA ODRASLE U 19 SATI
14. utorak
15. srijeda -Sv. Irenej - Klanjanje nakon mise
16. četvrtak
17. petak
18. subota - u 10 sati ispovijed za djecu i mlade
                 - u 16 sati božična sv. ispovijed za odrasle

19. NEDJELJA- IV. Došašća - u 17 sati božična sv. ispovijed za odrasle
20. ponedjeljak
21. utorak - Božićni koncert - OŠ Ivane Brlić Mažuranić u 19h
22. srijeda – Klanjanje nakon mise
23. četvrtak
24. petak - BADNJAK u 20h MALA POLNOĆKA i u 24 h misa POLNOĆKA
25. subota - BOŽIĆ - sv. Mise u 9, 10.30 i u 18 sati – Hreljin u 12 sati
26. NEDJELJA - Sv. Stjepan i Sv. Obitelj - Počinje posjet svećenika obiteljima
                       Misu u 18 h predvodi biskup mons. Mile Bogović

27. ponedjeljak - Sv. Ivan - Posjet svećenika obiteljima
28. utorak - Nevina dječica - Posjet svećenika obiteljima
29. srijedaPosjet svećenika obiteljima - Klanjanje nakon mise
30. četvrtak - Posjet svećenika obiteljima
31. petak - Stara godina - u 18h misa ZAHVALNICA i KLANJANJE


  SVETE MISE:

Radnim danom: u 6.20 i u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7,30, 9, 10.30 i u 18.00h

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor
* Križari u 19 h