citati iz biblije
Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.

(Jošua 1:9)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA OŽUJAK 2011.

GODINA VIII - BROJ 3 (77)

OZBILJNO SHVATITI SVOJU VJERU

       Ovaj mjesec započima korizma. Vrijeme korizme nazivamo sveto i ozbiljno vrijeme priprave na najveći blagdan Uskrsa. Do Uskrsa dolazi se preko Velikog tjedna Isusove muke i smrti. Nema «oltarića bez križića» govorili su naši stari. Nema Uskrsa bez Velikog petka. U knjizi Izaije proroka stoji: «A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava.» (Iz 53,4). Sv. Petar u svojoj prvoj poslanici napisa: «… Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim. On koji grijeha ne učini nit mu usta prijevaru izustiše; on koji na uvredu nije uvredom uzvraćao i mučen nije prijetio, prepuštajući to Sucu pravednom; on koji u tijelu svom grijehe naše ponese na drvo da umrijevši grijesima pravednosti živimo; on čijom se modricom izliječiste.» (2Pt 2,21-24).

       Zašto je Korizma sveto i ozbiljno vrijeme? Upravo zato da vjernička duša dublje uđe u istinu svoga spasenja koje se dogodilo po muci, smrti i uskrsnuću Sina Božjega. Kroz vrijeme korizme razmatramo Isusovu muku, osobito u pobožnosti križnog puta, da spoznamo što je to Božji Sin za nas učinio. Bio je spreman dragovoljno za nas trpjeti. On nevin, koji grijeha ne počini, uzima na sebe naše boli da bi ih mi u svakodnevnom životu mogli nositi. Njegova muka je naše iscjeljenje, «njegovom se modricom izliječiste»! Ponio je naše grijehe na drvo križa i darovao nam oproštenje. Uzeo je našu ljudsku narav sa svim slabostima i oplemenio je svojim Božanstvom. Kroz patnju pokazao nam je Božansku snagu oproštenja i ljubavi Božje.

       Vrijeme korizme je sveto jer se sjećamo cijene našega spasenja, Kristove krvi. Otvoreno srce ne može ostati ravnodušno kad drugi za njega trpi. Svetost Božja nam prilazi u ranama Spasiteljevim i traži naš odgovor ljubavi, naš odgovor životom. Patnja nas uvijek uozbilji, bilo vlastita ili nekoga pored nas. Još kad znamo da je to bilo radi nas, nikakvoj ispraznosti nema mjesta. Darovano nam spasenje postaje ozbiljan zadatak i izazov da svoje životne korake, izbore, odluke, misli, riječi i djela uskladimo s Božjom žrtvom i ljubavi koja u Sinu patniku ima ljudsko lice.

       Milosno je vrijeme korizme izvanredna prilika porasti u ozbiljnosti vjere. Vježbati se u odricanju, truditi se više u postizanju kreposti, rasti u vrlinama i dopustiti da naš život bude oblikovan vjerom. Ako to doista uzmemo kao svoj korizmeni izbor i odluku, ozbiljnost vjere dovest će nas do radosti Uskrsa koja ispunjava naše srce. Darovat će nam snagu i hrabrost za sve životne borbe i strahove. Hodeći njegovim stopama i naši životni križevi dobivaju smisao. Uprtog pogleda u Raspetoga znamo da to nije kraj, da to nije zadnja riječ. Ona dolazi na Uskrsno jutro, ali do nje valja stići preko Kalvarije. S Isusom Kristom križ je lakši, a cilj siguran!> PEPELNICA – ČISTA SRIJEDA, 9. ožujka – sv. mise u 9 i u 18h
KRIŽNI PUT – petkom i nedjeljom u 17.30 h
> BLAGOVIJEST – NAVJEŠTENJE GOSPODINOVO, 25. ožujka, sv. misa u 18h


       BIBLIJSKE VEČERI U OŽUJKU
      Već uobičajeno, posljednjih godina u vrijeme korizme održavaju se u našoj župi Biblijske večeri. Biti će tako i ove godine, počevši od 8. ožujka, utorkom navečer poslije večernje mise u 18.30 sati. Za one koji možda žele doći ali su se do sada ustručavali, naglašavam da je ovaj susret otvoren svima koji žele u zajednici dublje promišljati Božju Riječ. Na Biblijskim večerima zajedno čitamo i promišljamo Božju Riječ, sva čitanja od slijedeće nedjelje. Zgodna je to prilika da se protumači i širi kontekst odabranih čitanja, što nije moguće učiniti na misi. U ovom ciklusu Biblijski večeri bit će opširnije prikazano Matejevo evanđelje.

       POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA
     Svakog petka i nedjelje, počevši od 11. ožujka, u 17.30 sati molimo kroz korizmeno vrijeme pobožnost Križnog puta. To je svakako posebna pobožnost koja korijene vuče iz davnih stoljeća od hodočasnika u Svetu zemlju koji su na mjestima Isusove muke htjeli jasnije doživjeti Isusovo spasiteljsko žrtvovanje. Malo se pobožnosti može mjeriti s ovom koja nas direktno uvodi u Isusovu muku i poučava kako s Isusom nositi svoj životni križ. U Križni put želimo posebno uključiti naše krizmanike i vice-krizmanike (VII. razrede).

U

      AKCIJA «MISEREOR» predstavlja godišnji dar, obiteljski ili osobni, za potrebe centralnih ustanova naše Gospićko-senjske biskupije. Posljednjih godina veoma se mali broj odazove ovoj akciji u našoj župi iako podijelimo prilično veliki broj koverti s pismom našeg biskupa mons. Bogovića. Nije bitan iznos već dobra volja, a svaki skromni dar bit će veliki doprinos djelovanju biskupije. Stoga potičemo vjernike naše župe, usprkos krizi kojom smo okruženi da se što veći broj obitelji odazove i na ovu akciju, te plodove svojih korizmenih odricanja usmjerite prema nakanama koje su u pismu navedene. Koverte s pismom možete uzeti na stoliću tiska, pri izlasku iz crkve na Prvu korizmenu nedjelju. Svoj dar možete osobno predati prigodom hodočašća u gospićku katedralu ili na Cvjetnicu kada objedinjujemo sve nakane i darove naših korizmenih odricanja, te se na Veliku srijedu predaju u Biskupiju, na misi posvete ulja.


      1. KORIZMENA NEDJELJA – FRA DR. DRAŽENKO TOMIĆ
Mise u 9 i u 10.30 sati na prvu korizmenu nedjelju predvodit će fra dr. Draženko Tomić, gvardijan franjevačkog samostana u Dubravi, a donedavni kancelar Gospićko-senjske biskupije. Na kraju misa ukratko će nam predstaviti nekoliko naslova kršćanske literature koji nam mogu pomoći u dubljem proživljavanju korizme i temeljitijoj pripravi za proslavu Isusove muke, smrti i uskrsnuća.

       SV. JOSIP I BLAGOVIJEST
     Ozbiljnost korizmenog vremena očituje se i u bogoslužju. Glavna misao je razmatranje Isusove žrtve, stoga nema drugih velikih blagdana koje bi Crkva slavila. Izuzetak čine blagdan sv. Josipa i Blagovijesti. Sv. Josip se posebno časti u susjednoj župi Josipdol kao patron župe i mjesta. Blagdan Blagovijesti titular je gospićke katedrale. Blagovijest se slavi 25. ožujka, točno devet mjeseci prije Božića, onaj blaženi događaj kada je anđeo Gabrijel navijestio Mariji da će začeti i roditi Sina Božjega. Ove godine blagdan pada u petak, pa na križni put u 17.30 i sv. misu potom, pozivamo naše krizmanike.


      RODITELJSKI SASTANCI
     Proteklog mjeseca održali smo roditeljske sastanke za sedme razrede i za prvopričesnike. U ožujku biti će roditeljski sastanci za krizmanike i druge razrede osnovnih škola. Na II. korizmenu nedjelju, 20. ožujka pozivamo roditelje krizmanika zajedno s krizmanicima na misu u 10.30 sati, a nakon toga biti će roditeljski sastanak. Na ovom susretu roditeljima krizmanika biti će podijeljene Molbe za krizmu koje će trebati ispuniti i do IV. nedjelje korizme (3. travnja) predati. Osim predstavljanja samog sakramenta krizme roditeljima, dogovorit ćemo se o važnijim praktičnim detaljima za samo slavlje, te vidjeti tko se za krizmu doista priprema, a tko ipak nije zadovoljio. I ove godine slavlje krizme biti će na blagdan Duhova, tj. 12. lipnja.

     U duhu Godine župne kateheze u našoj biskupiji na susret pozivamo i roditelje djece drugog razreda osnovne škole, oni su naši mali Vice-prvopričesnici. Pokazalo se zgodnim da roditelje pozovemo na misu u 10.30 sati, u nedjelju, 27. ožujka. Nakon mise biti će kraći sastanak o važnosti ove pripremne godine, iako sakramente Ispovijedi i Pričesti primaju tek dogodine. Te nedjelje roditelji neka djecu povedu na ovu misu.

       DIO PISMA NAŠIH BISKUPA U PRIGODI PAPINA DOLASKA
     U povodu skorog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, hrvatski biskupi uputili su pismo svim vjernicima, obraćajući se napose obiteljima. «Crkva i narod koje pohodi nasljednik sv. Petra Apostola blagoslovljeni su. Zbog toga nas je velikom radošću ispunila vijest da je papa Benedikt XVI. prihvatio naš poziv da dođe u Hrvatsku i da će biti s nama u Zagrebu 4. i 5. lipnja ove godine», pišu biskupi.Prisjećajući se triju pohoda sluge Božjega Ivana Pavla II. Hrvatskoj i njihove velike važnosti za Crkvu i za narod u Hrvatskoj, biskupi ističu da i u papi Benediktu primamo Petrova nasljednika i bliskog prijatelja koji našemu narodu donosi nadu i vraća ponos u ovim teškim trenucima. «Ovaj nam put Sveti Otac dolazi u ozračju ozbiljne kulturalne, gospodarske i političke krize, iza koje se zapravo nalazi duboka kriza duha. Ta kriza širi malodušnost, produbljuje ideološke i ine podjele, pojačava nezadovoljstvo, s teško vidljivim putovima izlaska. Papa dolazi u vrijeme kada se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku Uniju, što nas stavlja pred nova pitanja i izazove, bremenite očekivanjima i nesigurnostima.»

      Glavni povod Papina dolaska je proslava Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se prvi put organizira u našoj domovinskoj Crkvi, te molitva na grobu bl. Alojzija Stepinca. «Bračna zajednica je izvor i temelj, a obitelj prva i životna stanica ljudskoga društva. Obitelj je i prva škola društvenih kreposti bez kojih ljudsko društvo ne može opstati, jer se sve one vrline koje ono cijeni i treba rađaju i nadahnjuju poglavito u obitelji. Iskonsko i odgovorno zajedništvo koje se njeguje u obitelji temelj je i škola društvenoga zajedništva i solidarnosti. Obiteljski je odgoj, stoga, od presudnoga značenja i za život čitavoga društva.» Crkva se od samih početaka oblikuje kao obitelj i živi ozračje doma, pa dobro razumije poteškoće kroz koje prolazi hrvatska obitelj danas. Veliki broj mladih zbog nezaposlenosti i neriješenoga stambenog pitanja odgađa ulazak u brak, broj rastava braka je u porastu, ovisnosti i obiteljsko nasilje također, a sve rasprostranjeniji je i zajednički život 'na probu', na određeno vrijeme, bez obveza, koji otvoreno napada vrijednost braka i obitelji.

      «Odlučili smo, zbog toga, započeti sa slavljenjem nacionalnih susreta kojima želimo promicati bračne i obiteljske vrijednosti, snažiti zdravu samosvijest hrvatskih katoličkih obitelji, pokazujući im da nisu osamljene i prepuštene sebi», pišu naši biskupi. (IKA)


 

KALENDAR ZA MJESEC OŽUJAK 2011.

1. utorak
2. srijeda - Klanjanje nakon mise
3 . četvrtak
4. petak - Prvi petak – ispovijed od 17h
5. subota
6. NEDJELJA - IX. KROZ GODINU
7. ponedjeljak – TEČAJ VJERE U 19.30h
8. utorak - BIBLIJSKA VEČER u 18.30 sati
9. srijeda - Čista srijeda – Pepelnica – POČETAK KORIZME – POST I NEMRS
10. četvrtak
11. petak - *Križni put u 17.30 sati
12. subota
13. NEDJELJA- I. korizmena - *Križni put u 17.30 sati
                  
Predvoditelj misnih slavlja dr. fra Draženko Tomić
14. ponedjeljak - TEČAJ VJERE U 19 h
15. utorak - BIBLIJSKA VEČER u 18.30 sati
16. srijeda Klanjanje nakon mise
17. četvrtak
18. petak - *Križni put u 17.30 sati – SUDJELUJU VII. RAZREDI
19 subota - Sv. Josip – sv. misa u 18h (u Kapelici u 17h)
20. NEDJELJA - II. korizmena - *Križni put u 17.30 sati
                  Susret roditelja krizmanika u 11.30, poslije mise u crkvi

21. ponedjeljak - TEČAJ VJERE U 19h
22. utorak - BIBLIJSKA VEČER u 18.30 sati
23. srijeda Klanjanje nakon mise
24. četvrtak
25. petak - BLAGOVIJEST – NAVJEŠTENJE GOSPODINOVO – misa u 18h
                 *Križni put u 17.30 sati – SUDJELUJU KRIZMANICI
26. subota - ŽUPNI VJERONAUK ZA VII. RAZREDE U 10 SATI
27. NEDJELJA - III. korizmena - *Križni put u 17.30 sati
                  Susret roditelja vjeroučenika II. razreda u 11.30, poslije mise
                  
Nedjelja solidarnosti s vjernicima u BiH
28. ponedjeljak - TEČAJ VJERE u 19 h
29. utorak - BIBLIJSKA VEČER u 18.30 sati
30. srijeda Klanjanje nakon mise
31. četvrtak  SVETE MISE:

Radnim danom: u 18.00 sati
i Nedjeljom: u 7,30, 9, 10.30 i u 18.00h

Nedjeljom u Hreljinu u 12.00h

SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor
* Križari u 19 h