citati iz biblije
Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.

(Jošua 1:9)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN ZA TRAVANJ 2011.

GODINA VIII - BROJ 4 (78)

MISTERIJ OTKUPLJENJA


        Idemo u susret najvećem blagdanu naše vjere, Uskrsu. Vrhunac korizme događa se u Velikom tjednu, od nedjelje muke Gospodnje – Cvjetnice, preko velikog trodnevlja: Velikog četvrtka, petka i subote do samog Uskrsa. Tih dana Crkva slavi najuzvišenije obrede koji se služe samo tih dana u godini i kroz njih otkriva misterij svoga otkupljenja. Bog nas je po žrtvi svoga Sina otkupio, oslobodio, spasio od grijeha, zla i smrti. Upravo ti dani pomažu nam dublje ući u misterij naše vjere, u povezanost s našim Spasiteljem i otkrivati čudesnost Božje ljubavi za čovjeka koja se u Isusu Kristu do kraja pokazala na križu. Bog ljubav pokazuje žrtvom i poziva čovjeka da ju prepozna i slijedi. Želimo biti dionici te Božje ljubavi, želimo ju pronositi i prenositi. Napisa sv. Petar u svojoj Prvoj poslanici: «kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju. Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet. Ako dakle Ocem nazivate njega koji nepristrano svakoga po djelu sudi, vrijeme svoga proputovanja proživite u bogobojaznosti. Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane. On bijaše doduše predviđen prije postanka svijeta, ali se očitova na kraju vremena radi vas koji po njemu vjerujete u Boga koji ga uskrisi od mrtvih te mu dade slavu da vjera vaša i nada bude u Bogu» (1Pt 1,15-21).

        Misterijem ili tajnom nazivamo ono što do kraja ne razumijemo, ono što nas nadilazi, a opet nam je donekle poznato i zadivljuje nas. Zadivljeni smo čudesima i ljepotama prirode. Znatiželja nas goni da otkrivamo tajne koje je Bog ugradio u prirodu, u svijet koji nas okružuje, u tajnu života nas samih i svega oko nas. Svjedoci smo tajne života, prisutnosti lijepog i ružnog, dobrote i zloće, istine i laži. Žalosti nas prolaznost ljudskog života, neminovni kraj – smrt. To je zadnja, za čovjeka, nepremostiva prepreka. Posljednji i najveći strah.

       Bog nas dolazi spasiti i osloboditi, dolazi nas otkupiti. Kako? Od čega? Žrtvom Sina na križu ljubav je pobijedila mržnju. Život je pobijedio smrt. Velikodušnost Božja je svladala sebičnost čovjeka. Dobrota i milosrđe Božje nadvladalo je svaku zloću i grijeh. Uskrsno jutro oslobađa nas posljednjeg straha. Svemogući Bog otkupljuje čovjeka od svakog zla, oslobađa ga zarobljenosti njegova sebičnog i tvrdokornog srca, nudi mu beskraj vječnog života, bez mane i nedostatka, bez žalosti i ikakvog zla.

       Sin Božji postade žrtveno janje koje nas svojom krvlju pere od grijeha. Nudi nam nove horizonte čiste ljubavi i dobrote. Nikada do kraja nećemo dosegnuti veličinu Božjeg poniženja i milosrđa. Baš zato ne smijemo nikad odustati u otkrivanju, divljenju i nasljedovanju očitovane Božje ljubavi u spašavanju čovjeka. Ponuđena nam je Knjiga života u kojoj želimo otkriti zapisano i svoje ime, kako stoji u knjizi Otkrivenja, Janje pobjednik, uskrsli Isus Krist: "Dostojan si uzeti knjigu i otvoriti pečate njezine jer si bio zaklan i otkupio, krvlju svojom, za Boga ljude iz svakoga plemena i jezika, puka i naroda; (Otk 5,9). Do te nam je Uskrsne radosti stići, njome obojiti sav svoj život i doista tada sve može biti drugačije, Božje!

>17. travnja – CVJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18.30h - u Hreljinu sv. misa u 12 h
- u 16 h Križni put na ogulinskoj Kalvariji
> USKRS – sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h

 

       Od 1. travnja večernja sv. misa je u 18.30 sati, radnim danom i nedjeljom.

       Knjiga fra Petra Runje, o ogulinskoj križarici BRANKI PERKOVIĆ, s podnaslovom: Jedan Bogu posvećen život, bit će predstavljena u našoj župi na Prvi petak, 1. travnja. Svetu misu u 18.30 sati predvodit će vlč. mr. Anton Šuljić, jedan od direktora izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost, koja je tiskala ovu knjigu. O knjizi će progovoriti i sam autor fra Petar Runje, nakon mise u crkvi. Kroz program pjesmom i riječju vodit će nas ogulinski križari.

       ČETVRTE KORIZMENE NEDJELJE, 3. travnja, poslijepodne organizira se hodočašće Ogulinskog dekanata u gospićku katedralu. Hodočastimo kao dekanat šestu godinu za redom. Želja nam je da jače zaživi zajedništvo vjernika naše Gospićko-senjske biskupije. Ova godina u našoj biskupiji proglašena je Godinom župne kateheze. Župna kateheza – vjeronauk ima prvenstveni cilj uvoditi vjeroučenike u konkretni vjernički život Crkve. Zato su ove godine posebno pozvani na hodočašće krizmanici i njihovi roditelji, ali i sav ostali vjernički puk.

       Iz naše župe kreće se u 13.30 sati, a prva postaja hodočašća bit će u Otočcu. Ondje će se okupiti sve župe našeg dekanata. Domaćin je župnik mons. Tomislav Šporčić, generalni vikar. U 15 sati bit će pobožnost križnoga puta na otvorenom, predio Fortica, ako dopusti vrijeme. U 16h krenut ćemo prema Gospiću. U katedrali ćemo slaviti sv. misu u 17 sati, koju će predvoditi biskup mons. Mile Bogović. Prije mise bit će mogućnost za ispovijed, a nakon mise katedralni zbor mladih izvest će nekoliko duhovnih šansona. Oko 20 sati krenut ćemo put Ogulina.

       Akciju «Župljanin u nevolji» organiziramo u četvrtom tjednu korizme. Već se lijepo uhodao običaj da u korizmi i došašću prikupimo hrane za potrebne u našoj župi koju onda članovi Župnog pastoralnog vijeća odnesu obiteljima za koje znamo da im je potrebno. Na taj način pokazujemo svoju kršćansku ljubav za potrebite, te i njima omogućimo da radosnije proslave uskrsne blagdane. Svakim danom potrebitih je sve više. Vjerujem da ni ovoga puta neće zakazati kršćanska solidarnost s braćom u nevolji.

     Mogućnost za sv. ispovijed je svake večeri kroz mjesec travanj, pola sata prije večernje mise, dakle od 18 sati. Ispovijedi s više svećenika na raspolaganju imat ćemo u subotu, 9. travnja, prijepodne u 11 sati za djecu i mlade, a poslijepodne od 17 sati za odrasle. Druga mogućnost, s više svećenika na raspolaganju biti će na Veliki ponedjeljak, 18. travnja od 17 sati. Pozivamo vjernike naše župe da ne ostave uskrsnu ispovijed za zadnji čas. Ima li ljepšeg načina za doživjeti misterij otkupljenja, nego što je to oproštenje koje primamo u sakramentu pomirenja s Bogom? Ne propustimo priliku čista srca dočekati slavlje Uskrsnuća Gospodinova.

     U petom tjednu korizme posjećujemo bolesnike. Pozovite svećenika i doći ćemo ispovjediti i pričestiti one koji zbog godina ili bolesti ne mogu doći u crkvu. Sigurno je to najljepši način da se i oni pripreme na proslavu blagdana Uskrsnuća Gospodnjeg.

     Mlade naše župe pozivamo na pripreme za dolazak pape Benedikta XVI., koji će nas posjetiti 4. i 5. lipnja u Zagrebu. U subotu, 4. lipnja organizira se posebno bdijenje za mlade na kojem će se oni susresti sa sv. ocem Papom. Geslo susreta je «Zajedno u Kristu». Pod tim naslovom priređene su i pripremne kateheze. Prvi pripremni susret biti će na Veliki utorak, 19. travnja, u 19 sati. Da bi mogli sudjelovati na ovom susretu potrebno se prijaviti, najkasnije do 30. travnja.

     Na VELIKU SUBOTU, 23. travnja u 10 sati bit će posljednja mogućnost sv. ispovijedi pred Uskrs. Na Veliki četvrtak, petak i subotu prije obreda neće biti ispovijedi.


V A Z M E N O   T R O D N E V LJ E


21. travnja 2010.
VELIKI ČETVRTAK - MISA VEČERE GOSPODNJE u 18 sati
i nakon mise kratko bdjenje s Isusom u Getsemaniju
Večer poziva na bratsku ljubav

    Ove večeri ujedinjeni smo s apostolima koji s Isusom slave Posljednju večeru! Krist će ustanoviti dva sakramenta: euharistiju i svećenički red. Svoje apostole uči služenju, pere im noge kako bi imali udjela u njegovoj misiji spasenja. Nakon Posljednje večere Isus odlazi s učenicima na molitvu i predaje se Očevoj volji. Spreman je ispiti kalež muke. Nakon obreda oltari će biti ogoljeni, bez ukrasa. Svetohranište premješteno na pokrajnji oltar. Crkva proživljava najbolnije trenutke Spasiteljeve muke.


22. travnja 2010.
VELIKI PETAK - OBREDI VELIKOG PETKA u 17 sati:
Služba Riječi - Sveopća molitva
- Klanjanje križu - Sveta Pričest

    Današnji darovi – milostinja - idu za uzdržavanje Svetog Groba u Jeruzalemu. – Bogoslužje u čast križu zamjenjuje slavlje misne žrtve.

    Dan Spasiteljeve smrti na križu. Križ nam poručuje da nas je Bog odlučio spasiti po drvetu križa. Naši praroditelji, Adam i Eva, sagrješili su jedući sa zabranjenog drveta. Po tom drvetu oni su izabrali neposlušnost Bogu i stigli su ih: grijeh i smrt, a Isus bira poslušnost Bogu, prihvaća biti mučen po drvetu Križa da bi nam mogao darovati oproštenje, spasenje i život. Vjernička duša je potresena događajima Velikog petka. Dan je to molitve i posta, kojim barem malo pokušavamo uzvratiti Gospodinu za njegovu žrtvu.


23. travnja 2010.
VELIKA SUBOTA
VAZMENO BDJENJE
SLAVLJE USKRSNUÆA GOSPODNJEGA u 21 sat.
    Ove večeri svi ćemo obnoviti svoja krsna obećanja zajedno s odraslim novokrštenicima koji će primiti sakramente inicijacije – uvođenja u kršćanstvo. Sudjelovat ćemo u najuzvišenijem bogoslužju što ga Crkva slavi već 2000 godina. Obredom svjetla razagnat ćemo tamu i posvjestiti Isusovu pobjedu nad smrću. Grob ostaje prazan. Sile tame su pobjeđene. Tu pobjedu Uskrsli unosi u život svakoga koji u njega povjeruje, koji dopusti da Isus postane i za njega Put, Istina i Život. Poslije bdijenja bit će blagoslov jela.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !!!

 

> Na blagdan Uskrsa sv. mise su u 7.30, 9, 10.30 i 18.30 sati, te u Hreljinu u 12 sati. Nakon prve dvije mise ujutro bit će blagoslov uskrsnih jela.

> Na uskrsni ponedjeljak sv. mise su ujutro u 9 i u 18.30 sati. Večernju misu u 18.30 predvodit

će naš biskup mons. Mile Bogović, a nakon mise biti će tradicionalno Uskrsno primanje u župnoj dvorani.

KAD TI SE UČINI DA JE SVE MRTVO
NE OČAJAVAJ – UZVJERUJ
I PRIČEKAJ DA PROĐU TRI DANA
MA KOLIKO DUGO TRAJALI!

(N.Kuzmičić)


KALENDAR ZA MJESEC TRAVANJ 2011.


1. petak  - Prvi petak – ispovijed od 17.30 sati - *Križni put u 18 sati
                 NAKON MISE PREDSTAVLJANJE KNJIGE: BRANKA PERKOVIĆ – BOGU POSVEĆEN ŽIVOT,
                 FRA PETRA RUNJE, GOST VLČ. MR. ANTON ŠULJIĆ (ZG)
2. subota
3. NEDJELJA - IV. korizmena - *Križni put u 18 sati
                 – hodočašće u gospićku katedralu, polazak u 13.30h

4. ponedjeljak - TEČAJ VJERE U 19 h - Tjedan akcije: Župljanin u nevolji
5. utorak  - BIBLIJSKA VEČER u 19 sati
6. srijeda - Klanjanje nakon mise
7. četvrtak - ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE u 19h
8. petak - *Križni put u 18 sati
9. subota - ISPOVIJED za djecu i mlade u 11h
                 ISPOVIJED za odrasle 17h
10. NEDJELJA - V. korizmena - *Križni put u 18 sati
11. ponedjeljak - TEČAJ VJERE U 19 h - Tjedan posjeta bolesnicima
12. utorak
13. srijeda - Klanjanje nakon mise
14. četvrtak
15. petak - *Križni put u 18 sati
16. subota – ŽUPNI VJERONAUK ZA VII. RAZREDE U 10 SATI
17. NEDJELJA - CVJETNICA – sv. mise u 8.30, 10.30 i u 18.30h
                 Križni put na Kalvariji u 16 h
18. ponedjeljak - ISPOVIJED za odrasle 17h - TEČAJ VJERE U 19 h
19. utorak - SUSRET ZA SREDNJOŠKOLCE u 19h – priprema za susret Papom
20. srijeda - Klanjanje nakon mise
21. četvrtak - VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOPSPODNJE u 18.30 sati
22. petak - VELIKI PETAK – KLANJANJE KRIŽU u 17 h
23. subota--VELIKA SUBOTA – VAZMENO BDJENJE u 21 h
24. NEDJELJA - USKRS sv. mise u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30 sati
                 U Hreljinu u 12 sati

25. ponedjeljak -  Uskrsni ponedjeljak, misa u 9 i u 18. 30 sati
                 sv. misu u 18.30h predvodi biskup mons. Mile Bogović
26. utorak - SUSRET ZA SREDNJOŠKOLCE u 19h – priprema za susret Papom
27. srijeda - Klanjanje nakon mise
28. četvrtak
29. petak
30. subota--– 35. SABOR KATOLIČKE MLADEŽI G-S BISKUPIJE – na Udbini

  SVETE MISE: Radnim danom: u 18.30 sati
i Nedjeljom: u 7.30, 9, 10.30 i u 18.30h
HRELJIN - nedjeljom u 12 sati
SUBOTOM: *u 10h Ministranti
*u 15h Mali zbor
*Križari u 19 sati