citati iz biblije
On je ljubav moja i tvrđava moja, zaštita moja, izbavitelj moj, štit moj za koji se sklanjam; on mi narode stavlja pod noge!

(Psalam 144:2)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
BILTEN ŽUPNE ZAJEDNICE SV. KRIŽA - OGULIN
ZA OŽUJAK 2012.

GODINA IX - BROJ 3 (89)

ČISTA SRIJEDA ZA ČISTO SRCE

    Sveto i blagoslovljeno vrijeme korizme započeli smo na Čistu srijedu – Pepelnicu. Korizma je vrijeme obraćenja. Zašto prvi dan korizme zovemo Čista srijeda, a zašto Pepelnica? «Pepelnica» svakako dolazi od obreda pepeljenja koji se čini na prvi dan korizme u znak poniznosti pred Bogom, s željom da postanemo svjesni svoje prolaznosti: Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti! Ili Obrati se i vjeruj evanđelju! To su riječi koje svećenik izgovara dok nam stavlja križić od pepela na čelo. Ta gesta imala bi za cilj da se vjernička duša ozbiljno zamisli nad prolaznošću svoga života i da ima jednom doći pred Boga, iz prolaznosti u neprolazni – vječni život. Zatopepeo, zato poziv na obraćenje.

    Možda smo zaboravili da to isto želi reći i naziv Čista srijeda sa svojom obavezom posta i nemrsa. Pred Bogom se valja očistiti od svega što smeta da Božja milost djeluje u nama. David je u svom pokorničkom psalmu klicao: «Odvrati lice od grijeha mojih, izbriši svu moju krivicu! Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni! Ne odbaci me od lica svojega i svoga svetog duha ne uzmi od mene!» (Ps 51,11-13). Molimo Boga da izbriše, očisti naše grijehe, da nam stvori čisto srce koje će jasnije čuti Božji glas, koje će se odrješito zauzimati da taj glas slijedi i s novom odlučnošću izbjegavati grijeh i svaku napast koja nas od Boga udaljava.

    Jedan od najljepših tekstova Sv. pisma o obraćenju, čistom srcu i novosti života donosi prorok Ezekiel: «Poškropit ću vas vodom čistom da se očistite. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših. Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa. Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe. … i bit ćete moj narod, a ja ću biti vaš Bog. Izbavit ću vas od svih vaših nečistoća» (Ez 36,25-29).

    Vrijeme korizme želi biti nova prilika da se vratimo Gospodinu. On će nam očistiti srce. Čista srijeda početak je tog «čišćenja» srca koje traje cijelu korizmu, da bi na Uskrs moglo zablistati novim životom milosti.

    Što ćemo činiti? Da bi se srce moglo očistiti mora biti raskajano, mora svoje pogreške prepoznati, za njima zažaliti, odluku donijeti i u dobru ustrajati. Kako reče kralj David u psalmu 51, 18-19: «Žrtve ti se ne mile, kad bih dao paljenicu, ti je ne bi primio. Žrtva Bogu duh je raskajan, srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti.» Svaka korizmena žrtva treba izvirati iz želje da očistimo svoje srce pred Bogom. Svaka ustrajnost u korizmenim odlukama želi vježbati snagu volje koja opet iz srca izvire, da se ustraje na dobrom putu kako bi ponovno postali i zauvijek ostali Njegov narod, a On naš jedini Bog.

>HODOČAŠĆE OGULINSKOG DEKANATA NA UDBINU, 18. ožujka na IV. Korizmenu nedjelju - polazak u 13.30 sati – povratak u 20 sati

> u Korizmi - KRIŽNI PUT – petkom i nedjeljom u 17.30 h


          KORIZMENA OBNOVA U NAŠOJ ŽUPI 2012.

     Već smo ušli u blagoslovljeno vrijeme korizme, vrijeme preispitivanja da li doista kršćanski živimo? Kroz molitvu, post i pokoru želimo pripraviti svoje srce za slavlje Uskrsa. Kao svake godine u korizmi molimo pobožnost križnoga puta svakoga petka i nedjelje – pola sata prije večernje svete mise. Razmatrajući Isusovu muku otkrivamo kolikom nas je Bog ljubavlju ljubio kad je bio spreman žrtvovati svoga Sina za nas. Božja ljubav traži naš odgovor.

     Ovo milosno vrijeme priprave na proslavu muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista poziva vjernika na svetu ispovijed. Svake srijede, petka i nedjeljom pola sata prije misa biti će prilika za ispovijed kroz cijelu korizmu. Pokorničko bogoslužje i zajednička velika ispovijed, kada će više svećenika biti na raspolaganju biti će na 5. korizmenu nedjelju, 25. ožujka i u subotu, prije Cvjetnice, 31. ožujka u 16.30 sati. Za djecu i mlade ispovijed će biti isto u subotu prije Cvjetnice u 11 sati.

     Akcija «MISEREOR» predstavlja godišnji dar, obiteljski ili osobni, za potrebe centralnih ustanova naše Gospićko-senjske biskupije. Posljednjih godina mali se broj vjernika odazove ovoj akciji u našoj župi iako podijelimo veliki broj koverti s pismom našeg biskupa mons. Bogovića. Ponavljamo i ove godine: nije bitan iznos već dobra volja, a svaki skromni dar bit će veliki doprinos djelovanju biskupije. Stoga potičemo vjernike naše župe da se što veći broj obitelji odazove i na ovu akciju, te plodove svojih korizmenih odricanja djelom usmjerite prema nakanama koje su u biskupovom pismu navedene. Koverte s pismom možete uzeti na stoliću tiska, pri izlasku iz crkve. Koverte s vašim darom prikupljaju se na Cvjetnicu, da bi na Veliku srijedu, na misi posvete ulja, sve župe predale svoj dar u Biskupiju.

    Roditeljske sastanke za buduće prvopričesnike, druge razrede osnovnih škola i za ovogodišnje prvopričesnike, treće razrede imat ćemo na Treću korizmenu nedjelju, 11. ožujka. Roditelje vjeroučenika II. razreda pozivamo na misu u 9 sati zajedno s djecom, a kratko ćemo se nakon mise zadržati u crkvi na sastanku. Roditelje prvopričesnika pozivamo na konkretne dogovore i prigodnu katehezu u 16.30 sati, iste nedjelje.

    Četvrte korizmene nedjelje, proteklih šest godina hodočastili smo u gospićku katedralu. Ove godine svi dekanati hodočastit će na Udbinu u Crkvu hrvatskih mučenika. Iako smo već do sada hodočastili na Udbinu, ovo će biti izuzetna prilika da bolje upoznamo svetište hrvatskih mučenika i samo mjesto Udbina sa svim njezinim znamenitostima jer ćemo te nedjelje mi biti jedini hodočasnici i neće biti gužve kao na sam Dan hrvatskih mučenika. Program hodočašća nije bitno promijenjen. Po dolasku na Udbinu biti će pobožnost Križnog puta, prilika za ispovijed i sveta misa s našim biskupom mons. Milom Bogovićem u 17. sati. Ovisno o lijepom vremenu moći će se razgledati temelji krbavske katedrale Sv. Jakova iz 12. stoljeća. Otac Biskup nakon mise hodočasnike će provesti kroz cijeli kompleks Crkve hrvatskih mučenika. Posebno bi bilo lijepo da se na ovo hodočašće odazove što veći broj krizmanika i njihovih roditelja.

    Akciju «Župljanin u nevolji» sproveli bismo u četvrtom tjednu korizme. Većse lijepo uhodao običaj da u korizmi i došašću prikupimo hrane za potrebne u našoj župi koju onda članovi Župnog pastoralnog vijeća odnesu obiteljima za koje znamo da im je potrebno. Na taj način pokazujemo svoju kršćansku ljubav za potrebite, te i njima omogućimo da radosnije proslave blagdane. Ova akcija može biti kruna naših korizmenih odricanja.

    Korizmenu tribinu: «Bol i patnja u svjetlu Novoga Zavjeta», održat će dr. Jerolim Lenkić, svećenik zadarske nadbiskupije i autor knjige o moralno-teološkom promišljanju eutanazije. Tribina će biti u župnoj dvorani, u utorak, 20. ožujka u 19 sati. Kroz korizmu razmatramo Isusovo trpljenje i muku križa, a Tribina će biti još jedna mogućnost da u tom svjetlu dublje shvatimo i bolje razumijemo teškoće s kojima se svaki čovjek u svom životu susreće. Bol i patnja jesu križ života, ali poput Isusova križa mogu postati izvorom blagoslova.

    Novost ovogodišnje korizme u našoj župi jesu jutarnjemise koje ćemo imati u posljednjem petom tjednu korizme. Naime, prema lijepom iskustvu zornica u došašću, odlučili smo u suglasnosti s Župnim pastoralnim vijećem ponuditi vjernicimanaše župe jutarnje mise u 6.15 sati od 26. do 31. ožujka. Mnogima je zgodnije u to vrijeme doći na misu i na sv. ispovijed. Taj tjedan je prilika činiti posebnu korizmenu pokoru ranijeg ustajanja i počimati dan slavljenjem euharistije. Na svetim misama ujutro razmišljat ćemo o hrvatskim svecima i blaženicima: Nikola Tavelić, Marko Križevčanin, Leopold Mandić, kardinal Alojzije Stepinac, Ivan Merz i Marija od Propetog Petković. Primjeri iz njihova života mogu postati izvorima milosti i za našu ustrajnost i svjedočenje vjere.

    U petom korizmenom tjednu pohodit ćemo bolesnike, starije i nemoćne koji nisu u mogućnosti doći u crkvu, a žele se ispovjediti i pričestiti za Uskrs. Potičemo ukućane i udomitelje da nas pozovu i doći ćemo prema dogovoru podijeliti sakramente. Učinimo im tu radost da i oni budu za Uskrs okupani milošću svetih sakramenata.

   Prijašnjih godina običavali smo u korizmi imati Biblijske večeri. Ove godine pomaknuli smo ih u Vazmeno vrijeme, dakle nakon Uskrsa. Želja nam je na Biblijskim večerima obraditi nove odlomke evanđelja i drugih biblijskih čitanja jer smo korizmeni ciklus prošli već nekoliko puta. Svim prijateljima Božje Riječi ovo neka bude najava za mjesec travanj.

    Priprema i prijave za Susret katoličke mladeži u Sisku 5. i 6. svibnja 2012.
    Dragi mladi prijatelji! Dobro došli na Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku 2012.!- Radosno vas sve pozdravljam i širom otvorena srca očekujem na Susretu, koji želi, kao i svi takvi susreti dosada, biti mjesto zajedništva, molitve i radosne manifestacije crkvenog života. Mladi, vi to znate, to je vama vlastito: otvorena srca susretati druge, graditi zajedništvo i pokazati u molitvi i druženju što je to Crkva. Svjesni da smo svi mi Crkva, da svi mi gradimo zajednicu Kristovih prijatelja i učenika, okupimo se oko riječi sv. Ivana apostola: »U svjetlosti hodimo!« (1 lv 1, 7).

   Uz izabrano geslo Susreta, imamo i logo, u kojem je središnji lik uljanica iz Siska koja datira iz vremena sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika, tj. iz 4. stoljeća. Lik te svjetiljke ima Kristov anagram XP, kao i oris glave Jaganjca. Krist, »Jaganjac koji oduzima grijehe svijeta« (Iv 1, 29). On je za sebe rekao: »Ja sam svjetlostsvijeta.Tko ide za mnom, ne će hoditi u tami.« Mi smo, kao i mnoštvo kršćana, sve od prvih početaka naše kršćanske povijesti,od sv. Kvirina i tolikih mučenika koji su dali život za Krista, oni koji su pošli za Kristom. Krist je naše Svjetlo, da bismo i mi po njemu i zbog njega postali svjetlo. Pripremite se, dragi mladi prijatelji, draga mlada braćo i sestre, za Susret u Sisku. Pripremite se i uz pomoć kateheza. Neka Kristovo svjetlo zasine u našim srcima, neka se odrazi i na našim licima i u cijelome našem životu!

    Bog nas sve ispunio svojim mirom i blagoslovio! Mons. Vlado Košić, biskup sisački Svake srijede u ožujku pozivamo mlade na pripremne kateheze i prijavu za Sisak, u 19 sati u župnoj dvorani. Prijave se zaključuju 31. ožujka. Prve srijede u mjesecu mladi predvode klanjanje! Vidimo se!


KALENDAR ZA MJESEC OŽUJAK 2012.

1. četvrtak  
2. petak PRVI PETAK – ISPOVIJED OD 17 h - Pobožnost križnog puta u 17.30h
3. subota  
4. NEDJELJA

II. KORIZMENA

4. ponedjeljak Tečaj vjere u 19.30 h
6. utorak  
7. srijeda U 18h MISU I KLANJANJE ANIMIRAJU MLADI – PRIPRAVA ZA SISAK U 19h
8. četvrtak  
9. petak Pobožnost križnog puta u 17.30h
10. subota  
11. NEDJELJA

III. KORIZMENA - Nedjelja solidarnosti s vjernicima u BiH
- misa u 9 sati i kratki sastanak poslije mise roditelji II. razreda
- u 16.30 sati susret za roditelje Prvopričesnika (III. razred) 

12. ponedjeljak Tečaj vjere u 18.30 h
13. utorak ŽUPNO PASTORALNO VIJEĆE U 19 SATI
14. srijeda Klanjanje nakon mise - PRIPRAVA ZA SISAK U 19h
15. četvrtak  
16. petak Pobožnost križnog puta u 17.30h
17. subota ŽUPNI VJERONAUK ZA VII. RAZREDE U 11 SATI
18. NEDJELJA IV. KORIZMENA - HODOČAŠĆE NA UDBINU
19. ponedjeljak Sv. Josip - Tečaj vjere u 18.30 - Tjedan akcije: Župljanin u nevolji
20. utorak KORIZMENA TRIBINA:
BOL I PATNJA U NZ, DR. JEROLIM LENKIĆ, U 19 SATI 
21. srijeda Klanjanje nakon mise - PRIPRAVA ZA SISAK U 19h
22. četvrtak Obiteljska zajednica u 19 sati
23. petak Pobožnost križnog puta u 17.30h
24. subota  
25. NEDJELJA V. KORIZMENA - ISPOVIJED za odrasle 17h
26. ponedjeljak BLAGOVIJEST – NAVJEŠTENJE GOSPODINOVO
JUTARNJA MISA U 6.15 SATI – CIJELI TJEDAN - Tjedan posjeta bolesnicima
27. utorak  
28. srijeda Klanjanje nakon mise - PRIPRAVA ZA SISAK U 19h
29. četvrtak  
30. petak Pobožnost križnog puta u 17.30h
31. subota ISPOVIJED za djecu i mlade u 11h
ISPOVIJED za odrasle 16.30h 

 

SVETE MISE:   Radnim danom: u 18 sati
Nedjeljom: u 7.30, 9, 10,30 i u 18h
HRELJIN - svake nedjelje u 12h
KRIZMANICI
po grupama:
  Srijeda, četvrtak, petak
PETKOM:   Križari u 19 h
SUBOTOM:   u 10h Ministranti
u 15 h Mali zbor