citati iz biblije
On je ljubav moja i tvrđava moja, zaštita moja, izbavitelj moj, štit moj za koji se sklanjam; on mi narode stavlja pod noge!

(Psalam 144:2)

naslovnica
novosti
povijest
linkovi
ostalo
kontakt
IZ POVIJESTI ŽUPE SV. KRIŽA U OGULINU

Nastanak ogulinske župe moramo nužno povezati uz događaje koji su prethodili njenom nastanku: preseljenju društvenih aktivnosti iz Modruša kao posljedica turskih napada i preseljenja Modruškog kaptola u Novi Vinodolski na čelu sa tadašnjim biskupom Kristoforom. Poznati događaji vezani uz Krbavsku bitku iz 1493. nužno su doveli do toga da je Bernardin Frankopan morao svoje sjedište iz tadašnjeg bogatog društvenog i kulturnog središta kao što je bio Modruš preseliti u neko sigurnije i pogodnije mjesto a odlučio je da to bude Ogulin.

Pretpostaviti je da je stanovništvo koje se preselilo iz tada razvijenog središta Modruša nastavilo sa kršćanskim životom za koje je dobre temelje imalo u starom kraju (brojne crkve i samostani potkrepljuju takvo razmišljanje).

Ostaci Modruške gradine i današnja Crkva u Modrušama


Sama župa vezala se uz različite crkve koje su se nazivale župnima a to je ovisilo i od društvenih, gospodarskih, političkih i urbanističkih prilika koje su vladale kroz stoljeća. Tako iz povijesnih izvora, koliko je to moguće zaključiti, dolazimo do slijedećega: da se župska zajednica okupljala u sv. Jakovu, potom u crkvi sv. Bernardina, a posljednjih dvjesto godina u crkvi sv. Križa.

 

POVIJEST